Földgömbök

Egy páratlanul egyedülálló földgömb története

2022.01.14 12:53

A világ legrégebbi földgömbje lehet egy 2012-ben előbukkant, a XV. századból származó földgömb, amit nem csak kora tesz különlegessé, valamit az, hogy az Újvilág egyik első földgömbön való ábrázolása, hanem az anyaga is rendhagyó; strucctojásból készült.

A tárgyat egy londoni térképvásáron vette meg tulajdonosa, nem is feltételezve a tárgy eredetiségét. A tárgy a belga térképgyűjtő Stefaan Missinne birtokába került, aki alapos vizsgálat alá vetette. A tárgyat több mint száz szakértő részvételével, egy éven át vizsgálták, radiokarbon kormeghatározás alá vetették, és eredetinek minősítették. 

A körülbelül grépfrút nagyságú földgömb nagy gonddal készült, két strucctojás alsó részének összeillesztése által egy közel szabályos gömb alakot ért el készítője, felszínén karcolással és festéssel tüntette fel a földrészeket.

A földgömb dokumentálja a korszak földrajztudományi álláspontját; már ábrázolja Kolumbusz Kristóf korszakalkotó felfedezésének eredményét, feltünteti Dél- Amerikát, de Észak-Amerika helyére csak szigetcsoportokat vésett készítője.

A strucctojás- földgömb érdekes betekintést nyújt a kor emberének világába; a viharos tengert szörnyek lakják be, és egy felirat arra figyelmeztet: „Itt sárkányok vannak”.

 

Forrás: https://www.nationalgeographic.com/science/article/130821-ostrich-globe-map-discovery-science-nation

Webáruház készítés
olcsobbat.hu