Földgömbök

Lapos vagy gömbölyű? – Egy kis földrajztörténet

2022.01.14 12:44

Az ember kíváncsi lény, környezetét folyamatos vizsgálódás alá veti.
A történelem során különböző elképzelések születtek a Földről.


Olvasson tovább földrajztörténeti érdekességekért!

A görögök fedezték fel először, hogy a Föld gömbölyű, egy görög filozófus készítette el a legkorábbi ismert földgömböt az i.e. 2. században. A földgömb sajnos nem maradt fent, de korabeli források alapján ismert, hogy négy kontinens volt rajta feltüntetve, és a földgömb egésze meglepően fejlett földrajzi tudásra utal a későbbi, középkori tudományos álláspontok ismeretének fényében.

A középkor Földről alkotott elképzelése ehhez képest igen kezdetleges és téves volt. A korból földgömböket nem, csak éggömböket ismerhetünk, mivel a kor álláspontja szerint a Föld lapos volt. Egy 14. századi, Hereford városából származó világtérkép jól mutatja, hogy a korban nem tudományos, hanem vallásos, misztikus alapokra támaszkodva készítettek térképeket. A térkép különlegessége, hogy nem térben, hanem idő dimenziójában is gondolkodva ábrázol, feltüntetve a Paradicsomot is a valós, létező földrajzi helyek mellett. A térkép azért rendkívül érdekes, mivel betekintést nyújt a középkori ember gondolkodásmódjába, ahol a Föld korong alakú, és Afrika partjait groteszk szörnyek népesítik be.

középkori világtérkép Hereford városából
A 15. században került sor megint egy szemléletváltásra, amikor egy német származású kereskedő és földrajztudós, Martin Behaim egyik barátja segítségével elkészítette Németországban, Nurembergben az első, még ma is meglévő földgömböt. Amerika kontinense még nem szerepel a földgömbön, mivel a földgömb még Kolumbusz Kristóf nagy utazása előtt készült, de már az is nagy tudományos lépésnek tekinthető, hogy a Földet gömb formájában ábrázolja.

Webáruház készítés
olcsobbat.hu